top of page
בור מים אליו מתחברת המערה

בור מים אליו מתחברת המערה

צילום: בועז לנגפורד

ספלולים בחזית המערה

ספלולים בחזית המערה

צילום: בועז לנגפורד

פריט צור שנמצא במערה

פריט צור שנמצא במערה

צילום: בועז לנגפורד

כללי:

 

מערת פלג הינה מערה קטנה המורכבת בעיקרה מאולם מאורך, אשר נפער בסלע גיר מגיל טורון (תצורת שבטה). בכל חלקי המערה ישנם סימני המסה מעוגלים, דוגמת כיפות ושקעי המסה. סימנים אלו, יחד עם אופיה הכללי של המערה, מעידים כי המערה נוצרה כמערה היפוגנית בתווך הפריאטי.

 

דיווח אודות המערה נמסר על ידי יובל פלג, אשר ביקר במקום בשנת 2013. במהלך ביקורו איתר יובל ממצאים פרהיסטוריים ובהם סהרון צור, אשר מאפשר לתאר את מועד הפעילות במערה לתרבות הנטופית.

ביולי 2015 מופתה המערה על ידי צוות המלחם (מיקה אולמן, בועז לנגפורד, יואב נגב, ולדמיר בוסלוב, יורי ליסוביץ, מרינה גרין). מותו המפתיע של יובל גדע את התוכניות להגיע למערה יחד עם אנשי המלח"ם, לכשמופתה לבסוף המערה ניתן לה שמה לזכרו של יובל.

 

 

תיאור המערה:

 

למערת פלג שלושה פתחים הפעורים במצוק במרכז גדתו הדרומית של ואדי א-תין. פתחה העיקרי של המערה נראה למרחוק, מידותיו 5.7X3.2 וצורתו הכללית מקומרת. הפתח פעור בתחתית מצוק מקומי, ובצידה המערבי של טרסה אופקית שמידותיה 18X7 מ'. בשולי הטרסה, מול פתחה העיקרי של המערה, ישנו סלע מפולת גדול אשר עליו נחצבו 4 ספלולים דמויי קערה.

פתח המערה מוביל אל אולם מאורך המחולק למרחבי משנה על ידי עמודי סלע טבעיים המופיעים בחלקיו השונים. מרחב האולם מואר עד מואר-למחצה, כתוצאה מאור טבעי החודר מפתחה הגדול של המערה. קרקעית האולם אופקית, ברוב חלקיה בולט סלע האם, אשר מכוסה בשכבה דקה של גללי צאן. תקרת האולם וקירותיו מעוגלים ומכוסים בפיח שחור. בחלקה הפנימי של המערה מכוסה קרקעיתה בעפר בהיר ואבנים רבות. מקור מירב האבנים הוא במילוי מלאכותי של קצה האולם על ידי אבני שדה וגזית, אשר הודבקו זה לזה בטיח בהיר (טיח בהיר המכיל גריסי קרמיקה אדומה). צידו המערבי של המילוי נשמר כך שהוא נראה כיום כקיר אנכי הבנוי בגימור איכותי. הקיר נמשך מערבה והמעבר לאורכו אפשרי בזחילה בלבד לאורך מחילה צרה התחומה בין הקיר ובין הדופן הטבעי של המערה. קצה המחילה חסום לחלוטים על ידי ערימת אבני שדה גדולות. מצידה המערבי של החסימה ישנה מחילה צרה שבתקרתה פעורה כיפת המסה עמוקה ומרשימה ביותר. צידה הדרומי של המחילה מגיע אל פתחה השני של המערה. הפתח פעור גם הוא בתחתית מצוק, כ-25 מ' מדרום-מערב לפתחה העיקרי של המערה. צידה הצפוני של המחילה מוביל אל פתח זעיר (0.5X0.5 מ') המוביל אל החלל הפנימי של המערה. חלל זה נראה כחדר מעוגל שמידותיו 6X5 מ' וגובהו כ-3 מ'. כלל קירות החדר, ורוב תקרתו, טוייחו בטייח בהיר, מאותו הסוג בו נעשה שימוש בקיר שבקצה המערה. נראה כי המילוי הפנימי והטיוח של קירות החלל נועדו במטרה להכשירו כמאגר מים. בתקרת החדר נחצב פיר אנכי צר המאפשר שאיבת מים באופן אנכי בעזרת חבל.

 

 

הערות:

 

  • הגישה אל המערה אפשרית בהליכה רגלית מגבעת עיתם שממזרח לישוב אפרת. הגישה אל הגבעה אפשרית בנסיעה ברכב שטח, תוך חצייה של שטחי ישוב פלסטיניים.

  • במערה נצפו בעלי חיים שונים: קרציית מערות, עצמות שועל, שפיריות, עפרור, עכבישים שונים (בעיקר משפכנים), חרדון מצוי (טבע במים).

  • פרטי צור מעטים נמצאו בשטח הטרסה שבחזית פתחה העיקרי של המערה.

  • קירות פתח המערה מעוטרים במספר פרטים של צמח מהסוג 'בלוטת הסלעים'.

 

לצערנו הרב יובל פלג ז״ל לא זכה לקרוא שורות אלה ואין לנו אלא לתת לו את כבוד המערנים העליון ולקרוא למערה זו שאותה גילה על שמו.

http://www.nrg.co.il/online/1/ART2/589/163.html

נכתב על ידי: בועז לנגפורד

 

שם המערה: מערת פלג

אזור: גוש עציון

נ.צ: 167873/120013

גובה: +788 מ'

 

bottom of page